d’octubre 30, 2023

EL veïnat del Puig d'en Vinyoles ja té la franja de protecció

Ja fa unes setmanes vàrem veure gent treballar al bosc prop del Veïnat del Puig d’en Vinyoles (la “colònia”).
Estaven fent la franja perimetral de protecció forestal al voltant del Veïnat.


Els objectius de la franja de protecció perimetral són:
• En cas d’incendi forestal, crear una “oportunitat” per a la defensa de l’element
vulnerable; per exemple, una urbanització.
La franja de protecció no té com a objectiu aturar el foc forestal, sinó reduir-ne la
intensitat i permetre o facilitar les tasques dels serveis d’extinció.
• Limitar la propagació d’un incendi iniciat a l’element vulnerable (urbanització, nucli
de població...) cap al bosc.
Ara amb la feina ja acabada, que tenim? Ja la tenim feta, en dues fases, la franja de tota la zona nord (per la sud la carreta ja fa, per ella mateixa, de franja de fet). Per tant, feina acabada i al dia.

Aquesta intervenció ha anat excepcionalment a càrrec de l’Associació de Defensa Forestal (ADF), ja que les finalitats de l’associació són molt més lligats a la gestió del bosc que no a la protecció de les propietats. L’excepcionalitat ha sigut l'obvietat de considerar com a un risc d’incendi per al bosc l’activitat humana del Veïnat. El finançament provenia d’una subvenció de la Generalitat principalment i la Diputació de Girona.
És una molt bona notícia que va vinculada a les feines de desbrossar les nostres parcel·les que ja fa un any vàrem fer a instàncies de l’Ajuntament de Quart.
De cara al futur queden per fer dues coses: - Engegar una dinàmica col·lectiva i voluntària dels veïns per fer el manteniment de les franges, ja que l’ADF tardarà molt de temps a poder-hi esmerçar recursos (l’Associació de Veïns es posa mans a la feina) i, - Buscar la col·laboració de l’ajuntament per estudiar la seva participació en aquestes tasques o en el seu finançament. I relacionat amb això caldrà veure que es pot fer amb aquells veïns que, posant en perill a la resta, no varen desbrossar les seves parcel·les quan tocava (des de l’associació de veïns s’està parlant amb l’Ajuntament de Quart).

You Might Also Like

0 comments