de maig 27, 2023

Un problema important: l’amiant. Ja es poden demanar els ajuts per retirar-lo.

 

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa un programa anomenat "Amiant per Plaques" per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya. Aquest programa ofereix ajuts per retirar l'amiant de les cobertes d'habitatges i construccions, i ja es poden sol·licitar.

Els ajuts es divideixen en dues línies: una de 10 milions d'euros destinada a habitatges particulars i una segona línia de 40 milions d'euros destinada a edificis on es desenvolupin o s'hagin desenvolupat activitats econòmiques, indústries, activitats comercials o agràries.

Les persones físiques o jurídiques, públiques o privades, així com les comunitats de veïns, poden sol·licitar els ajuts per a la retirada d'elements d'amiant. En el cas dels habitatges particulars, els treballs han de ser realitzats per professionals inscrits al Registre d'Empreses amb Risc d'Amiant (RERA), que estan autoritzats per manipular materials que contenen amiant. El màxim subvencionable en aquest cas és de 30.000 euros.

Pel que fa a la resta d'immobles, a més del desamiantatge de cobertes i elements d'amiant, es pot sol·licitar ajuda per a la instal·lació de noves cobertes i plaques fotovoltaiques. L'import màxim subvencionable varia segons les dimensions de la coberta d'amiant retirada, amb un topall que pot anar des dels 20 euros per metre quadrat en casos d'espais de més de 1.000 m², fins als 2.000 euros de topall per instal·lacions de fins a 49 m². Podeu consultar el quadre complet amb els imports a la web específica de la convocatòria.


A més cal afegir que:

v  Línia d’ajut (10 M €) Annex I (Persones físiques o jurídiques, públiques o privades, i comunitats de propietaris/es) són 100% despeses subvencionables (fins un màxim de 30.000 €),

v  Línia d’ajut (40 M €) (Persones propietàries de béns immobles en els quals es desenvolupi o s'hagi desenvolupat una activitat econòmica, siguin persones físiques o jurídiques, públiques o privades.) Annex II se subvencionen en funció de la superfície de la coberta i de la grandària de l’empresa).

Bé, en conjunt us recomano consultar les Preguntes i respostes freqüents de la web de la Junta de Residus.

És important tenir en compte que les sol·licituds d'ajuts per retirar l'amiant només es poden presentar a través de la web de l'Agència de Residus de Catalunya i el termini per sol·licitar-los finalitza el 25 de juliol del 2023. No s'admeten sol·licituds retroactives, és a dir, si ja s'ha retirat l'amiant abans de sol·licitar l'ajut, no es podrà accedir a la subvenció.

Aquestes mesures formen part del Pla nacional per a l'erradicació de l'amiant a Catalunya, que té un horitzó temporal del 2023 al 2032 i busca eliminar progressivament aquest material per garantir la salut i el benestar de la població.








You Might Also Like

0 comments