de desembre 05, 2022

La molesta i perillosa vespa asiàtica (1)

Com bé sabeu tots, Sant Mateu de Montnegre està dins l’àrea on s’ha instal·lat la vespa asiàtica.




La Vespa velutina nigrithorax, anomenada vespa asiàtica de potes grogues, és una vespa invasora que es va detectar a Catalunya l’any 2012 i que actualment és present a les quatre demarcacions catalanes. L'arribada d'quest animal ha suposat una problemàtica al voltant de diversos aspectes:

·         L’efecte directe envers l’apicultura, ja que aquesta vespa depreda les abelles que integren les arnes i pot reduir o aturar temporalment l’activitat recol·lectora de les colònies i l’efecte indirecte envers la producció de mel, cera i altres productes apícoles.

 ·         L’efecte directe envers la biodiversitat animal, en concret sobre les espècies d’invertebrats autòctons, atès que es tracta d’un nou depredador en l’ecosistema.

 ·         Riscos sobre la salut pública i percepció d’inseguretat pública davant la presència propera de vespers.

Amb relació a aquesta qüestió, us recomanem que us mireu el document Protocol d’actuacions i de seguiment de la vespa asiàtica - Vespa velutina del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural de la Generalitat de Catalunya) del qual en dos entrades successives us en reproduirem els aspectes més rellevants: el seu control i el protocol d’acció en cas de picada.

You Might Also Like

0 comments