de desembre 05, 2022

La molesta i perillosa vespa asiàtica (2)

Més enllà de l’àmbit de les explotacions apícoles i de les mesures que cal tenir en compte per aquells que apliquen biocides o a la retirada de vespers, hi ha mesures a tenir en compte a l’àmbit local i particular:

La neutralització dels vespers és el mètode de control de Vespa velutina més rellevant a l’hora d’intentar frenar l’expansió a escala local.

Sovint, els recursos per poder fer aquestes actuacions poden ser limitats i caldrà aleshores determinar en quines situacions és prioritari actuar.

La valoració del risc que un vesper pot suposar per a les persones és determinant a l’hora d’establir aquesta prioritat.

En vespers actius, en els quals s’observa amb regularitat vespes entrant i sortint, es recomana seguir taules de risc elaborada on es determina la prioritat d’actuació a partir de la distància i alçada del vesper en relació amb el grau de freqüentació.

No caldrà enretirar els vespers inactius, ja que no generen risc per a les persones,

D’altra banda, la retirada dels nius embrionaris pot ser realitzada pels particulars mateixos perquè no comporta un risc superior al que generen els petits vespers paperers (del gènere Polistes), comuns arreu.

Les actuacions de neutralització abans de l’emergència dels adults reproductors, que sol produir-se a finals d’estiu, tenen gran eficàcia en el control de poblacions locals, en limitar la formació de reines fundadores.

En canvi, les neutralitzacions de vespers encara actius a l’hivern (quan les noves reines ja han abandonat els vespers) no tenen efectes sobre les poblacions de Vespa velutina i només se’n recomana l’eliminació en ubicacions que suposin un risc per a les persones.

Un cop valorat el risc i la necessitat o oportunitat d’actuar, caldrà determinar la titularitat de l’espai on es troba el vesper. En espais públics, correspondrà actuar a l’Administració titular, mentre que ens espais privats l’Administració local podrà informar i requerir la persona titular perquè destrueixi la colònia.

Amb relació a aquesta qüestió, us recomanem que us mireu sencer el document Protocol d’actuacions i de seguiment de la vespa asiàtica - Vespa velutina del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural de la Generalitat de Catalunya) del qual en dos entrades successives us en reproduirem els aspectes més rellevants: el seu control i el protocol d’acció en cas de picada.





You Might Also Like

0 comments