de febrer 22, 2022

Consells per reduir el risc d’atropellar un senglar



Segons les dades del Servei Català de Trànsit, les carreteres de la Selva, incloses les que fem servir els veïns de Sant Mateu de Montnegre, són unes de les que més accidents sumen relacionats amb l’atropellament de senglars i altres animals salvatges (el cas i responsabilitats d’atropellaments d’animals domèstics és ben diferent). Mentre no hi hagi mesures més efectives els consells per reduir el risc d’atropellar un senglar són les següents:

- Limitar la velocitat en els trams on hi pot haver animals salvatges, sobretot de nit
- Evitar tocar el clàxon per espantar-los
- Canviar els llums de llarg abast pels curts per intentar evitar que es paralitzin al mig de l’asfalt per l'enlluernament.

Per tant, prudència i seguretat, ja que a més d’evitar els accidents evitarem les responsabilitats del conductor, de qui són quasi sempre en aquesta mena d’accidents. En aquest sentit, cal tenir present que les conseqüències legals i la responsabilitat civil (vinculats a les assegurances que sovint exclouen a la lletra petita la cobertura d’aquests accidents) són sempre del conductor, llevat dels casos exceptuats per llei:

- en cas de batudes de caça el mateix dia o fins dotze hores abans del dia anterior en què el responsable seria el propietari dels terrenys on es durà, es dur o s’ha dut a terme la batuda.
- en el supòsit que l’animal hagués accedit a la via a causa del mal estat dels sistemes de retenció que l'haurien de mantenir allunyat de la carretera (en les vies en què n'hi hagi o n’hi hagués d’haver, p. ex, autovies) supòsit en el qual el responsable seria el titular de la carretera.

Finalment, la llei canvia en cas d’atropellament d’un animal domèstic com un gos o un gat. En aquest cas el responsable de l’atropellament és el propietari de l’animal a qui se li ha escapat o ha deixat passejar sense cap mena de subjecció, i només en el cas que el conductor hagués fet una infracció clara (saltar-se un semàfor, per exemple) la responsabilitat penal passaria a ser del conductor del vehicle.

Associació de Propietaris i Veïns de Sant Mateu de Montnegre

You Might Also Like

0 comments