d’octubre 21, 2022


Prohibició de crema de restes vegetals: un polèmic despropòsit i un embolic!

Una llei de l’estat espanyol no en permet fer en sòl agrícola tret dels casos que siguin per evitar plagues o en zones de risc d’incendi.

 

Fins aquest any els veïns de Sant Mateu podíem cremar rostolls i restes vegetals durant el període de baix perill d’incendi -entre el 15 d’octubre i el 15 de març. Preníem les mesures de prevenció adequades, fèiem la comunicació corresponent a l’ajuntament (“permís de foc”) i posteriorment, aquests la remetia als Agents Rurals.

Això s’ha acabat, de moment, estroncat: una llei, feta des d’un despatx d’una avinguda de Madrid, no ho permet fer des d’aquest 2022, ja que l’estat va publicar la Llei 7/2022 de residus i sòls contaminats per a una economia circular (BOE núm. 85, de 09 d’abril de 2022). L’article 27.3 diu: "Amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats a l'entorn agrari silvícola....".  Si bé es preveuen algunes excepcions, estan restringides a circumstàncies gens habituals.

Aquesta norma afecta tot el territori de Catalunya i per tant ens afecta.

Un despropòsit i un embolic? Tot a l’hora!

La polèmica s’ha anat fent grossa perquè un partit polític va anunciar el dia 6 d’octubre- l’acord majoritari dels partits per la votació al Senat a favor d’una esmena per revertir la prohibició de la crema de residus vegetals en l’entorn agrari, que establia aquesta llei.

Aquesta esmena derogaria el polèmic punt 3 de l’article 27 de la llei 7/2022 que diu: “3. Amb caràcter general, no està permesa la crema de residus vegetals generats a l'entorn agrari o silvícola. Únicament es pot permetre la crema d'aquests residus amb caràcter excepcional, i sempre que comptin amb la corresponent autorització individualitzada que permeti aquesta crema, per raons de caràcter fitosanitari que no sigui possible abordar amb un altre tipus de tractament, motivant adequadament que no hi ha altres mitjans per evitar la propagació de plagues, o, en entorns silvícoles, amb l'objecte de prevenir els incendis forestals quan no es pugui accedir per a la seva retirada i posterior gestió, en aplicació de l'exclusió que preveu l'article 3.2.e). Els residus vegetals generats a l'entorn agrari o silvícola que no quedin exclosos de l'àmbit d'aplicació d'aquesta llei d'acord amb l'article 3.2.e), s'han de gestionar d'acord amb el que preveu aquesta llei, especialment la jerarquia de residus, prioritzant-ne el reciclat mitjançant el tractament biològic de la matèria orgànica.”

Semblaria una victòria, però de moment no ho és, ja que no suposa la derogació immediata i el cas és que la mesura de prohibició de crema de restes vegetals encara és vigent i per tant, la problemàtica encara existeix.

Bé, doncs ara mateix La normativa només permet cremes en dos casos excepcionals: per evitar plagues o malalties; és a dir per raons de caràcter fitosanitari o bé per prevenció d’incendis forestals o en entorns silvícoles les restes representin un perill. I incomplir-ho pot suposar multes d’entre 2.000 i  100.000 €. 

Això suposa, per tant, que si es vol fer una crema ha de ser sota aquestes circumstàncies i és que el canvi anunciat de la llei haurà d’esperar si acaba introduint-se fins a gener o febrer de 2023 com a molt aviat (abans ha de passar el primer tràmit al Senat i després, l’aprovació al Congrés dels Diputats).

Tot plegat, per tant, fa que la tradicional temporada de cremes vegetals es pot donar gairebé per perduda i en consqüència, ens hem d’agafar -si poden i ens deixen- a les excepcions o recórrer a mesures alternatives: traslladar les restes vegetals a centres de tractament o bé comprar o llogar maquinària per triturar-les. És a dir, apostar per la biomassa o el compostatge.

 

Així i tot, i amb certa ambigüitat, hi ha informacions que apunten que el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya “facilitarà” les cremes de restes vegetals als camps si s’al·lega que és per motius fitosanitaris. Potser caldrà provar-ho.

Aquest permís es pot tramitar telemàticament a la web de la Generalitat de Catalunya.

You Might Also Like

0 comments